Hoppa till huvudinnehåll

Historik

Knapböle nämns tidigast i urkunderna år 1551. Det namnet syftar på en väpnare (knape = man av låg adel) som byggt sig en gård i nära granskap av Raseborgs slott (övergivet på 1550-talet). Utan tvivel har dett skett långt före den tid, då namnet ses i skrift. Efter denna period har namnet Knopböle använts. Gården har under tidens gång haft olika ägare och de har troligtvis alltid livnärt sig på jordbruk.

Dagens Köpböle Westergård har varit i släkten Fagerströms ägo sedan 1760-talet.

Sedan början av 1980-talet har den huvusakliga produktionen gällt slaktsvin. Till en början fanns 300 platser, men åren 1999-2000 utvidgades verksamheten med 600 nya platser. 2010 var gården Finlands sydligaste slaktsvinsgård. Produktionen lades ner 2011.

Efter en stor sanering av den gamla produktionsbyggnaden kunde gården i slutet av oktober 2011 öppna sin nya verksamhet. Idag erbjuder Westergård olika lösningar av förvaringstjänster för företag och privatpersoner.

Gårdens huvudinriktning är fortsättningsvis växtodling. Hela verksamheten bedrivs av makarna Kenneth Forsström och Maria Pietola.